Karadağ'da Denize Girilecek En İyi Yerler

 Bu yazımda sizlere, Karadağ'da denize girilecek en iyi yerleri göstereceğim. Lafı fazla uzatmadan konuya geçelim.


Sveti Stefan Plajı


Karadağ’da denize girilecek en iyi yerler arasında en ünlü olan yer Budva. Sveti Stefan ise Budva şehir merkezinin tam karşısında, karadan yaklaşık 1 km uzaklıkta bulunan ve zamanında dünya sosyetesinin gözde uğrak yerlerinden biri olan turistik bir ada. Sveti Stefan plajı hem adanın karşısındaki plajların hem de adaya ulaşmamızı sağlayan plajın birleşimi olarak kabul ediliyor. Muhteşem manzarası ve berrak deniziyle bölgenin en çok tercih edilen plajlarından biri.


Mogren Plajı


Karada'da denize girilecek en iyi yerlerden biride Budva; birbirinden güzel birçok plaj yer alıyor. Bu plajlar arasında Mogren Plajı, en çok görmenizi istediklerimizden. Mogren Plajı, 350 metre uzunluğunda ve iki küçük plajdan oluşuyor. Karadağ'da denize girmek için en güzel adreslerden biri.


Jaz Plajı


Kalabalıktan uzak olmak ve insanlarla sosyal mesafeyi rahatça korumak istiyorsanız Jaz Plajı tam size göre. Burası yaklaşık 3 km uzunluğundaki sahiliyle Karadağ'da denize girilecek en iyi yerler arasındaki en uzun plaj. Jaz Plajı bir tarafı çakıl bir tarafı kum olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Keyfinize göre birini tercih edebilir aynı zamanda sörf, su kayağı ve rüzgâr sörfü gibi çeşitli aktivitelerden faydalabilirsiniz.

Karadağ'ın Cumhurbaşkanı (Milo Đukanović) Kimdir?

Bu yazımda sizlere Karadağ'ın Cumhurbaşkanı (Milo Đukanović) kimdir? ondan bahsedeceğim. Haydı şimdi Karadağ'ın Cumhurbaşkanı (Milo Đukanović) kimdir? biraz inceleyelim.

15.02'de doğdu. 1962'de Niksiç'te. Ailesi, Karadağ'ın en eskilerinden biri olarak kabul edilir. Liseden sonra Veljko Vlahović Üniversitesi İktisat Fakültesine girdi. Öğrencilik yıllarında iyi bir basketbolcuydu. Eğitimde geliştirilen niteliklerin çoğu, siyasi hayatta onun için faydalı oldu.

1986'da Milo Djukanoviç Sosyalist Gençlik Başkanlığı'na üye oldu. Açık sözlülüğü nedeniyle yoldaşları ona "ustura" diyorlardı. Genç ve hırslı adam arkadaşlarıyla birlikte eski hükümeti geri püskürtmeye karar verdi. Kampanyaya "anti-bürokratik devrim" adı verildi.




26 yaşında, o zamana kadar henüz resmi görevlerde bulunmamış olmasına rağmen, Karadağ'ın fiili liderlerinden biri oldu. 1991 yılında başbakan olur. 6 yıl sonra kendini cumhurbaşkanlığı için aday gösteriyor. İlk turda rakibine 2.000 oy kaybetti ve ikincisinde onu geride bıraktı. 25 Kasım 2002'de Milo Cukanoviç, başbakan olarak geri dönmek için cumhurbaşkanlığından istifa etti.

Politikacının ailesi Bakan'ın en zenginlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu, bağımsız şirketler tarafından yapılan çok sayıda denetimle onaylanmıştır. Başkanın kendi hesaplarında yaklaşık 15 milyon dolar var, ailenin mülkü 10 kat daha fazla.

Karadağ (Bar) Gezilecek En İyi Yerler

Karadağ’ın en güzel sahil kasabalarından olan Bar’a gelme nedenlerinizden biri, elbette etrafta gezip göreceğiniz meşhur yerleri olmalı. İşte Karadağ (Bar) gezilecek en iyi yerler listesi:

Stari Kalesi

Stari Bar bölgesinde yer alan Stari Kalesi, Karadağ (Bar) gezilecek en iyi yerler arasında uğramanız gereken yerlerden. Büyük bir kısmı yıkılan kalenin surları hala ayakta. Kalıntıların arasında gezinirken, buranın bir zamanlar Osmanlı’ya da ait olduğunu anımsayıp bol bol fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca kalenin etrafında bulunan restoran ya da kafelerde dinlenebilir, küçük hediyelik dükkanlardan da sevdikleriniz için ufak hatıralıklar alabilirsiniz.



Stari Bar

Stari Bar, Bar şehrinin en eski yerleşim bölgesi. Rumija Dağı’nın eteğinde ki bu harika yerde camilerle karşılaştığınızda şaşırmayın. Çünkü burası Müslüman nüfusun yoğunlukta olduğu Karadağ şehirlerinden biri. Stari Bar’da Arnavut kaldırımlı sokaklar ve taş yapıların arasından geçerken tarihin derinlerine dalıp gitmemek neredeyse imkansız. Hele bir de bu tarihi yeri dolaşırken şehrin üstüne günbatımı düşmüşse, asla unutamayacağınız duygular hissetmeniz kaçınılmaz oluyor!



Skadar Gölü

Bir kısmı Podgorica’da bir kısmı da Bar şehrinde bulunan Skadar Gölü, Karadağ’ın en çok turist çeken Balkanların en büyük gölü. Skadar Milli Park olarak da bilinen bu doğa mucizesi bölgeyi önemli kılan nedenlerden bir diğeri de yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapması. Zaten burası sırf bu nedenle kuş gözlemcilerinin en sık ziyaret ettiği doğa harikası yerlerin başında geliyor.


Bu yazımdada sizlere Karadağ (Bar) gezilecek en iyi yerler hakkında bilgi verdim, umarım haberimden memnun kalmışsınızdır.

Karadağ (Bar) Neler Yenir?

Karadağ mutfağı pek çok kültürün izini taşıyan özel bir mutfak. Balkan mutfağından Osmanlı mutfağına, İtalyan mutfağından Akdeniz mutfağına kadar geniş bir yelpazeye sahip. Peki, Karadağ (Bar'da) neler yenir? ve hangi lezzetleri tatmalısınız, biliyor musunuz? İşte Karadağ (Bar) neler yenir? tatmanız gereken lezzetlerin listesi:

Siyah Risotto

Daha önce Karadağ’ın birçok kültürle etkileşime girdiğinden bahsetmiştim. Rengini mürekkep balığının mürekkebinden alan siyah risotto da aslında bir İtalyan yemeği. Oldukça lezzetli olan bu yemeği sipariş ettiğinizde sakın görünümüne aldanmayın! Evet, başta size çok da iştah açıcı gelmeyecek. Tadına baktığınızda ise emin olun her şey değişecek.



Cevapi

Görünüm ve sunum itibariyle Tekirdağ köftesine benzeteceğim bu Balkan lezzeti, Karadağ (Bar) neler yenir? hemen her yerde bulabileceğiniz meşhur bir yemek! Cevapi, somun ekmek arasında ya da porsiyon olarak servis ediliyor. Bazı yerlerde soğanlı servislerini de görebilirsiniz. Tavsiyem her 3 servis şekliyle de denemeniz, ne de olsa Karadağ’da geçireceğiniz daha çok günler var.



Popara

Öyle bir yemek düşününki içinde sadece peynir, süt, ekmek ve çeşitli baharatlar olsun. Kulağa nasıl geliyor? Evet, biraz tuhaf ama tadı gerçekten leziz. Üstelik Karadağ mutfağı denilince akla ilk gelenlerden biri olan bu lezzetin Türkiye’de neredeyse birebir ikizi var. Adı da Papara! Trakyalılara özgü papara, Karadağ’da tadıp kendinizi yabancı hissetmeyeceğiniz enfes bir lezzet.



Karadağ (Bar) Kalınacak En İyi Yerler

 Bar kasabası küçük ama inanılmaz tatlı bir yerleşim yeri. Çoğu bilinen liman şehrinin aksine de oldukça temiz bir havaya sahip. Bu yüzden Bar tatilinizde denizin tadını doyasıya çıkarırken, doğanın tüm güzelliklerine de tertemiz bir kucak açacaksınız. Karadağ (Bar) kalınacak en iyi yerlerden birkaç tanesinden bahsedeyim.



Gelelim, şehirde konaklayabileceğiniz bölgelerin nereler olduğuna. Bar’da her cebe uygun otel veya apartmant denilen kiralık daireler bulabilirsiniz. Denize gireceğiniz yere yakın bir konaklama yeri arıyorsanız, Sutomore bölgesini tercih etmenizi önerebilirim. Buradaki pek çok otel 3 yıldızlı ve denizin hemen kıyısında yer alıyor. Sutomore haricinde kiralık dairelerin yoğun olarak bulunduğu diğer bölgeler ise Canj ve Susanj.


Karadağ (Bar) Nerede Ve Nasıl Gidilir?

 Karadağ (Bar) nerede ve nasıl gidilir? Balkan ülkesi Karadağ'ın en popüler şehirleri arasında bu kez sırada Bar var! Bir liman kenti olan Bar, ülkenin hem ticaret hem de turizm bölgesidir. Hatta aynı zamanda Karadağ’ın deniz ticaretiyle dünyaya açılan kapısı da tam olarak burası! Budva ve Kotor kadar popüler olmasa da şehrin tarihi nedeniyle müdavimleri azımsanamayacak kadar çoğunlukta! Özellikle Cilalı Taş Devri’ne uzanan mazisiyle tarih kitaplarını aratmayan Bar bölgesinde, Stari Bar’ı keşfetmekten büyük mutluluk duyacağınıza eminim.

Bar Nerede?

Karadağ’ın güney bölgesinde yer alan Bar, küçük ama oldukça dikkat çekici bir sahil kasabası. Ülkenin başkenti Podgorica’ya yaklaşık 1 saatlik uzaklıkta olan şehir, yeni ve eski olmak üzere iki bölüme ayrılıyor. Eski şehir yani Stari Bar, elbette şehrin en rağbet gören bölgesi. Üstelik vakti zamanında Osmanlı’nın da ayak bastığı topraklardan pek çok medeniyetin geçmesi, şehrin kültürel değerini de hayli arttırmış durumda.


Karadağ Bar Şehrine Nasıl Gidilir?

Karadağ’da iki uluslararası havaalanı bulunuyor. Bunlardan bir tanesi ülkenin başkenti Podgorica’da ve Türkiye’den direkt uçuşlar var. Yani Türkiye’den Bar’a gitmek için en mantıklı seçeneğiniz 1 saat 45 kadar yolculuk yapacağınız Podgorica uçuşu. Havaalanına indikten sonra şehir içindeki otogara ulaşabilir veya havaalanı taksilerinden biriyle fiyatta anlaşarak sizi Bar’a götürmelerini isteyebilirsiniz.



Havaalanında taksi dışında alternatif bir toplu taşıma aracı ne yazık ki bulunmuyor. Bu nedenle otogara gitmek için de taksi seçeneğini kullanmalısınız. Alternatif bir diğer seçenek ise araba kiralamak. Karadağ araba kiralama servisleri ile iletişime geçip, daha rahat bir ulaşım süreci planlayabilirsiniz. Böylece Bar haricindeki diğer şehirleri de rahatlıkla gezme ve görme şansı elde edersiniz.

Karadağ (Podgorica) Gezilecek En İyi Yerler

 Podgorica pek çok kez isyana ve yıkıma maruz kalmış önemli bir kültür şehri. Karmaşık bir tarihe sahip olan şehir, geçmişi ve geleceği arasında arada kalmış gibi görünüyor. Sırf bu nedenle bile gidip görmenizi tavsiye edeceğim şehrin, özellikle en eski mahallesi Stara Varos, bizi yakından ilgilendiriyor. Çünkü burası Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan Eski Türk Şehri!

  • Petrovic Sarayı:

19. yüzyılı yansıtan mimarisi ile dikkatleri üzerine çeken Petrovic Sarayı, şimdilerde bir sanat merkezi olarak kullanılıyor. Parkla çevrili olan Saray’ın etrafı küçük bir kilise ve ilginç heykellerle doludur. Hem sarayı ziyaret edip hem de içerideki müze ve galerileri gezerek harika vakit geçirebilirsiniz.



  • Aziz George Katedrali:

Podgorica’nın en eski kilisesi olan Aziz George Katedrali bir Ortodoks kilisesidir. İçerisinde bulunan asırlık freskler sayesinde yoğun ilgi gören katedral, görenleri adeta büyülüyor.



  • Niagara Şelalesi:

Sizi Kuzey Amerika’daki Niagara Şelalesi’nin ikiziyle tanıştırayım. Adı çok duyulmasa da -ki bunu kesinlikle doğru tanıtımın yapılmamasına bağlıyorum- harika bir manzaraya sahip! Şehir merkezinden arabayla sadece 10 dakika uzaklıkta olan bu doğa harikasını kesinlikle gezi rotanıza eklemelisiniz. Bol bol fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmeyin!



  • Skadar Gölü:

Balkanların en büyük gölü olma özelliğe sahip Skadar, bir kısmı Bar şehri bir kısmı da Podgorica şehri içerisinde yer alan Skadar Vadisi’nde yer alıyor. Adriyatik kıyılarından ulaşımın oldukça kolay olduğu göl, her sene yüzlerce turistin akınına uğrar. Bu nedenle sizin de listenize eklemeniz gereken yerler arasında olmalı. Üstelik gölde bot turu da yapabiliyorsunuz!

Karadağ (Podgorica) Neler Yenir?

 Podgorica’nın pek çok kültürü bir arada bulundurduğundan daha önce söz etmiştim. Yemeklerinde de bu kültür çeşitliliğini görebileceksiniz. Osmanlı, Sırp ve İtalyan mutfağının enfes lezzetleri Podgorica mutfaklarında sizleri bekliyor!

  • Osmanlı Mutfağı:

Menülere baktığınızda karşınıza, kebap, sarma, çorba, börek gibi isimler çıkarsa şaşırmayın. Çünkü Osmanlı mutfağına özgün lezzetler ve şerbetli tatlılar Podgorica mutfaklarından masalarımıza geliyor.


  • İtalyan Mutfağı:

Podgorica’da İtalyan esintileri hissetmeniz için önerim Leonardo Restoran! İtalyan mutfağının incisi makarna ve pizzayı bir de burada deneyin. Tadı damağınızda kalacak!




  • Kurutulmuş Et:

Kurutulmuş et, Podgorica’da günün her saati tüketebileceğimiz bir öğün olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle prşuta oldukça ünlü. Hem sade hem de yemeklerin için de sıklıkla tüketiliyor.



  • Deniz Ürünleri:

Şehrin en lüks restoranı Lupo Di Mare! Bu nedenle deniz ürünleri seçeneğinizi burada değerlendirmenizi öneriyorum. Özellikle balıklarının tadı enfes! Balık çeşitleriyle çok aram olmadığı için denemedim ama yılan balığının şahane olduğu kulaktan kulağa yayılıyor.


  • Popeci a la Podgorica:

Podgorica’nın en meşhur yemeğini en sona sakladım. Bunun nedeni içinde domuz eti barındırması. Eğer bu sizin için sorun değilse, işte karşınızda Popeci a la Podgorica!


Karadağ (Podgorica) Neresi Ve Nasıl Gidilir?

Podgorica Karadağ’ın başkenti ve en büyük şehridir. Ayrıca ülkenin iki uluslararası havaalanından biri burada olduğu için de turistlerin ülkeye girişteki ilk rotasını oluşturur. Son yıllarda yatırımcıların ve tatilcilerin uğrak yeri haline gelen Karadağ, popülerliğini uzun süre devam ettirecek gibi görünüyor. Çünkü bu şirin ve huzurlu ülkeye bir kez gelenler bir daha gitmek istemiyor. Ülkenin kültürel zenginliklerini en iyi şekilde gözler önüne seren Podgorica, farklı etnik grupları bir arada barındıran oldukça önemli bir şehir. Sırf tarihi için bile gidip görmeniz gerek!

Podgorica Nerede?

Karadağ sınırları içinde bulunan Podgorica, Avrupa’nın güneydoğusunda yer alır. Kente ayrı bir güzellik katan Ribnica ve Moraca nehirleri arasında bulunan şehir, birbirinden yeşil ve güzel parklarıyla ziyaret etmeniz gereken bir yer. Üstelik lokasyon olarak Karadağ’ın ortasında yer aldığı için kuzey ve güneydeki şehirlere eşit uzaklıkta bulunuyor.


Podgorica’ya Nasıl Gidilir?

Podgorica, Karadağ’da bulunan iki uluslararası havaalanından birine ev sahipliği yapıyor ve Türkiye kalkışlı direkt uçuşlar var. Yolculuk yaklaşık 1 saat 45 dakika civarında sürüyor.

Şehir merkezine 11 kilometre uzaklıkta olan Podgorica Havaalanı’na iniş yaptıktan sonra taksi veya araç kiralama seçeneğini değerlendirmeniz gerek. Çünkü burada sizi şehir merkezine götürecek bir otobüs hizmeti bulunmuyor. Ulaşımın pahalı olmadığını bilgilere eklemem gerek! Yani taksi ile anlaşarak uygun fiyata istediğiniz yere gidebilirsiniz. Tabii Karadağ sınırları içerisinde pek çok lokasyon gezmek istiyorsanız araba kiralama seçeneği daha cazip olabilir.

Karadağ (Tivat) Gezilecek En İyi Yerler

 UNESCO Dünya Mirasları listesindeki Kotor Körfezi’nde bulunan Tivat, lüksün, ihtişamın ve doğal güzelliklerin adresi. Plajları, parkları, müzeleri, sokakları, o meşhur marinası ve çevre kasabalarıyla mutlaka gezip görmeniz gereken önemli bir kent!

Çiçek Adası 

Miholjska Prevlaka olarak da bilinen Çiçek Adası, adı gibi çiçeklerle kaplı rengarenk bir ada. Tekne turları düzenlenen bu harika adaya mutlaka uğramalısınız. Eğer seyahatinizi yaz aylarında gerçekleştiriyorsanız, buradaki plajda deniz keyfini de es geçmeyin! Bu arada adada dolaşabileceğiniz bir de kilise bulunuyor.


Aziz Roko Kilisesi

Aziz Roko Kilisesi, mimarisine hayran kalacağınız yapısıyla hemen deniz kenarında size merhaba diyor. Özellikle kulesiyle dikkat çeken kilise, manzara izlemek için de harika bir seçenek! Kulesine çıkın ve kendinizi Tivat’ın muhteşemliğine bırakın.



Donja Lastva

Burası Tivat’ın güzel bir sahil mahallesi. Özellikle yaz aylarında sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenlerin ilk tercihi Donja Lastva olabilir. Kendinizi doğanın muhteşem kollarına bırakıp, gerçek dünyaya dönmemek için dua etmeye başlayacaksınız.


Plavi Horizonti Plajı

Tivat, denize girebileceğiniz birçok plaja ve harika koylara sahip. Yaz aylarında oldukça popüler olan plajların başında da Horizonti geliyor! Denizin, doğanın ve güneşin tadına en çok burada varacağınıza eminim. Üstelik aktiviteleri ve etkinlikleriyle de Horizonti oldukça eğlenceli bir plaj!


Karadağ (Tivat) Neler Yenir?

 Montenegro mutfağı farklı kültürlerin iç içe geçtiği özel bir mutfak. Yöresel lezzetlerin yanı sıra dünya lezzetlerini de bulabileceğiniz geniş bir yelpazeye sahip. Hal böyle olunca seyahatinizi biraz gurmelik üzerine de kurabilirsiniz. Çünkü burada mutlaka tatmanız gereken müthiş lezzetler var!

Muckalica

Farklı et çeşitlerinden yapılan bu leziz yemek, Tivat restoranlarında sipariş vereceğiniz ilk yemeklerden biri olmalı. Mangal eti ve sebze güveciyle yapılan Muckalica’nın Sırpların en sevdiği yemekler arasında bulunduğunu da belirteyim.


Balık Çorbası / Riblja Corba

Adriyatik ülkesi olan Karadağ’ın kıyı şehirlerinde deniz mahsulleri oldukça popüler. Özellikle Balık Çorbası Tivat’ta mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında yer alıyor. Daha çok kış aylarında tercih edilen bu enfes çorbayı salçalı ya da salçasız olarak isteyebilirsiniz.



Cesnica / Bozicna Poğaça

Cesnica, Sırpların özel bir lezzeti ve özellikle Noel zamanında yapılıyor. Yani yeni yılı Karadağ’da geçirmeye niyetiniz varsa, enfes lezzetler eşliğinde harika zaman geçireceğinize emin olabilirsiniz. Buğday unu, su ve biraz da şeker katılarak yapılan bu poğaça çeşidi, kentteki tüm fırınlarda bulabileceğiniz kendine has yaygın bir lezzet!



Yerli Üzüm Brendi

Yerli üzüm brendi, “Tivat’ta ne içilir?” diye sorulduğunda ilk alacağınız cevap olabilir. Özellikle enfes aroması ile sizi kendine hayran bırakacak bu içeceğin, Karadağ’da denediğiniz en iyi lezzetler arasında yerini alacağına bahse girerim!

Karadağ (Tivat) Nerede Kalınır?

 Tivat şehrinde konaklayabileceğiniz pek çok otel, pansiyon, hostel ve apart var. Tivat’ta konaklayabileceğiniz yerler genellikle deniz kıyısında ve harika bir manzaraya sahip. Şimdi size  birkaç yerlerinden bahsedeyim.


Tivat Havaalanına sadece 3 kilometre mesafede, plaja 2 dakika yürüme mesafesi olan Hotel Pine is kendi restoranlarına, barına ve pastanesine sahip.


Kotor Körfezi'nin kalbinde, Tivat'ın ana meydanında yer alan bir sahil oteli olan Hotel Palladiumplaja 1 dakika mesafede eşsiz manzarasıyla kalınabilecek yerler listesinin başlarında yer alan bir otel.







Karadağ (Tivat) Nerede VE Nasıl Gİdilir?

 Karadağ’ı daha yakından tanımanın en güzel yolu şehirlerini tanımaktır. Daha önce sizler için Podgorica, Budva ve Kotor şehirlerini kaleme almıştım. Şimdi ise Karadağ’ın bir diğer güzel ve popüler şehri olan Tivat ile devam edeceğim.

Tivat Nerede?

Tivat, Karadağ’ın güneybatısında yer alan, genç, lüks ve oldukça ilgi çekici bir şehirdir. Adriyatik’te Kotor Körfez kıyısında yer alan kent, coğrafi konumu ve doğal güzellikleri sayesinde de turistlerin ilgi odağı haline gelmeyi başardı. Mesela, Porto Montenegro adını hiç duydunuz mu? Burası Tivat’ı popülerleştiren en önemli yerlerden bir tanesi. Kanadalı Milyarder Peter Munk tarafından inşa ettirilen alan, oldukça lüks bir mega-yat marinası. Ayrıca şehir yatırımcıların da gözdesi!

Tivat’a Nasıl Gidilir?

Karadağ’da iki uluslararası havaalanı var ve bunlardan bir tanesi Tivat’ta! Üstelik Tivat Havaalanı ülkenin en büyük havaalanı olma özelliğine de sahip. Yalnız, Türkiye’den Tivat’a direkt uçuşlar ne yazık ki yok. Eğer aktarmalı uçuşu tercih ederseniz -ki bunu önermiyorum- uzun saatler yolculuk yapmaya hazırlıklı olmalısınız. Benim tavsiyem Türkiye’den direkt uçuşların bulunduğu diğer havaalanını tercih etmeniz olacak. Karadağ’ın başkenti Podgorica’da bulunan alan, daha az yorucu olmasının yanı sıra zamandan da tasarruf sağlamanıza neden olacak. Podgorica’dan Tivat’a kalkan otobüslere binebilir, taksi tutabilir ya da araç kiralayabilirsiniz. Bu arada taksi fiyatlarının oldukça uygun ve pazarlığa açık olduğunu bilmenizde de yarar var.


Kısaca Türkiye’den 1 saat 45 dakika gibi bir sürede Podgorica’da olacak ve yaklaşık 3 saat sürecek bir araba yolculuğuyla da Tivat’a ulaşabileceksiniz!





Karadağ'ın En Önemli Şehirleri

 Tatil planlamalarının, turistik gezilerin, ticaretin ve adım atılacak yeni bir hayatın başlangıç rotası Karadağ! Giderek popülerleşen bu yeni ülke, köklü ve derin bir tarihe sahip. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, özgürlüğü uğruna da pek çok savaş ve yıkım görmüş. Şimdilerde ise Balkanların en gözde lokasyonlarından biri. Peki, Adriyatik’in incisi Karadağ hakkında detaylı bilgiye sahip misiniz? Mesela, en popüler Karadağ şehirleri hangileri? İşte detaylar:

Kotor

Karadağ’ın Budva’dan sonraki en bilinen şehri Kotor’dur. UNESCO tarafından korumaya alınan şehir, daha çok orta yaş üzerinin yoğun olarak tercih ettiği bölge. Budva’ya kıyasla biraz daha sakin ve huzurlu bir şehir olan Kotor’da, Old Town bölgesi dışında yoğun bir turist kafilesiyle karşılaşmıyorsunuz.



Budva

Karadağ’ın en gözde şehri hangisi diye soracak olursanız, cevap şüphesiz Budva olacaktır. Öyle ki burası için tatil yörelerinin başkenti diyebilirim. Yaz sezonunda nüfus patlaması yaşayan şehirde hemen her yerde turistle karşılaşmak mümkün. Bu nedenle Budva biraz fazla kalabalık.

Şehir 17 plaja ev sahipliği yapıyor ama en uzun ve en meşhur plajını merak ediyorsanız, Becici Plajı. Oldukça keyif alacağınız eğlenceli bir yer. Tertemiz denizi ve hafif çakıllı plajıyla, kendinizi burada huzurla güneşin kollarına bırakıyorsunuz. Tabii buranın sezonunda oldukça kalabalık olduğunu da unutmamalısınız.



Podgorica

Podgorica, Karadağ’ın başkent şehridir. Ayrıca ülkenin ticaret merkezi de burası demek çok da yanlış olmaz. Devlet dairelerinin olduğu, bürokratik işlemlerin yürütüldüğü şehir, ülkede bulunan iki havaalanından birine de ev sahipliği yapıyor. Şehir merkezine 11 kilometre uzaklıktaki bu havaalanına Türkiye’den direkt uçuşlar var ve yolculuk da yaklaşık 1 saat 45 dakika civarında sürüyor.


Tivat

Karadağ şehirleri içerisinde en lüks ve en gösterişli şehir hangisi? Elbette, Tivat! Lüks yatların ve gemilerin adresi olan bu liman şehri, beyazlar içinde oldukça dikkat çekici bir yer. Tivat’ın en pahalı yeri ise limana da ev sahipliği yapan Porto Montenegro. Avrupa’nın zengin kesimine hitap eden şehir, genellikle iş adamlarının tercih ettiği bir lüks bir bölge. haliyle diğer Karadağ şehirlerinden biraz daha pahalı. Özellikle Porto Montenegro, büyük ve geniş mağazaların olduğu şık ve lüks bir yer.

Karadağ'dan Vatandaşlık Nasıl Alınır?

 Karadağ vatandaşlık başvurusu için gayrimenkul almak veya şirket kurmak gibi bazı koşulların yanı sıra farklı şartları da yerine getirmeniz gerekiyor. Mesela vatandaşlık için öncelikle çalışma izni veya oturum izni almanız gerek. Bu yüzden de vatandaşlık başvurusu öncesi nasıl oturum izni alınır biraz onları inceleyelim.




Karadağ gibi doğa harikası bir ülkede oturma izni almak aslında sandığınızdan çok daha kolay. Ülke bu konuda gerçekten yabancılara açık bir yer. Yapmanız gereken tek şey Karadağ’da alt bütçe sınırı olmayan bir gayrimenkul almak veya bir şirket kurarak ülkeye yatırım yapmak! Bunların yanı sıra çalışma izni alarak da oturum izni elde edebilirsiniz. Peki, bu etkenler dışında başka nasıl oturum izni alacağınızı öğrenmek ister misiniz? İşte gayrimenkul, şirket veya çalışma izni almak haricinde ülkede geçici oturum izni alabileceğiniz durumlar:
  • Mevsimsel çalışan olarak,
  • Mesleki kurs programlarına katılarak,
  • Bilimsel araştırmalar için,
  • Karadağ hastanelerinde tedavi görmek için,
  • Ve eğitim için Karadağ’da oturum izni alabilirsiniz.

Bu etkenlerden herhangi birini sebep göstererek oturum iznine başvurabilir ve kısa sürede sonucunu alabilirsiniz. Ülke size 1 yıllık bir geçici oturum izni sağlayacak. Sonraki 5 yıl bu izni yenilerseniz, 5. Yılın sonunda Karadağ vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz.

Karadağ (Kotor) Gezilecek En İyi Yerler

 UNESCO tarafından dünya mirasları listesine alınan Kotor, sırf bu yüzden bile gidip görülmesi gereken önemli bir tarihi şehir. Burası adeta ayaklı bir ansiklopedi! Size Kotor’da gezilecek yerler listesi hazırlarken mümkün olduğunca en iyi yerleri eklemeye çalıştım. Özellikle rehbersiz gezecekler için bu liste oldukça avantajlı olacak.

  • Pima Palace

Benzersiz bir Saray görmeye hazır mısınız? Dekoratif tasarımıyla herkesi kendine hayran bırakan bu harika saray, antik dönemin izlerini en net görebileceğiniz yapılardan bir tanesi.



  • Kotor Saat Kulesi

Tüm ihtişamıyla sizi hemen meydanda karşılayacak olan bu enfes kule, en dikkat çekici yapılardan bir tanesi. 17. Yüzyılda yapılan Saat Kulesi’nin altındaki utanç anıtı ise gerçekten ilgi çekiyor.


  • Stari Grad / Old Town

Old Town’un Kotor’un en önemli bölgesi olduğundan yukarıda biraz bahsetmiştim. Burası tarihi yapıların yer aldığı, dar sokakların, taş kaldırımların ve binaların olduğu enfes bir yer. Buram buram Orta çağ kokan Old Town’a mutlaka uğramalı ve anı yaşamalısınız.


  • Kayaların Leydisi / Our Lady of the Rocks

Kayaların Leydisi, Kotor Körfez’inde yer alan iki adacıktan yapay olanıdır. Efsaneye göre bu yapay adanın oluşumu denizcilerin attığı taşlar sayesinde olmuş. Eğer şehre temmuz ayının ortalarında gezi planlarsanız, her yıl 22 Temmuz günü düzenlenen buradaki taş atma merasimini yani Fasinada Festivali’ni izleme şansını yakalayabilirsiniz.


© Tüm Hakları Saklıdır.
made with by Fiyort Bilişim